Hur tar man sig hit från övriga Sverige?
Det finns direktflyg från Stockholm till Hemavan.
Från Umeå går det bussar till Hemavan via Storuman.
Till Ammarnäs; via buss från Vännäs. Sök resvägar via resrobot.se.
Hur tar man sig mellan Hemavan och Ammarnäs före eller efter man har vandrat färdigt?
Länstrafikens bussar trafikerar sträckan mellan Ammärnäs och Hemavan.
Det är 23 mil bilvägen mellan byarna (Kungsleden är 8 mil). Sök restider via tabussen.nu. Man kan också åka helikopter från Hemavan till Ammarnäs.
Hur fungerar det att bo i Svenska turistföreningens stugor längs Kungsleden?
På Svenska Turistföreningens hemsida kan du läsa mer om hur det fungerar att bo i fjällstugorna längs Kungsleden.
Allemansrätten och fjällvandring
Våra svenska fjäll är öppna för alla. Du får vandra nästan överallt. I fjälltrakterna har vi många fantastiska vandringsleder, men det går förstås även bra att ta sig fram i oledad terräng. Det finns dock några saker som är bra att tänka på.
Naturen i våra fjälltrakter kräver ofta lite extra omtanke. I områden med renskötsel bör du till exempel hålla hunden kopplad under hela året. Du får plocka blommor och bär på flera ställen, men kom ihåg att det finns många fridlysta arter även i fjällvärlden.
Om du tältar, tänk på att vara försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas. Det finns ganska små möjligheter att elda i fjällen, tänk därför på att ta med ett fältkök.
I fjällens många nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld eller ta med dig hunden. På vissa platser får du inte tälta medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför nationalparken. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.
Innan du vandrar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp.
Här kan du läsa mer om fjällvett och etikett i naturen.