Evenemang

som reseanledning Till evenemangskalender

Produkten event skapar tillväxt

Evenemang/Event är motor för besöksnäringsströmmar, är sysselsättningsintensivt och fungerar som katalysator för tillväxt i samhället. En framgångsrik evenemangsutveckling bidrar till ett attraktivare utbud för besökare i Hemavan Tärnaby. Turism och evenemang skapar ett bredare utbud av kultur, nöjen och idrott, restauranger, utflyktsmål, affärer m.m. Turismen ger inkomster för många företag och skapar nya arbetstillfällen. Satsningen på kultur, nöjes- och idrottsevenemang är en viktig del i arbetet med att skapa tillväxt och gör Hemavan Tärnaby ännu mer attraktivt och bidrar i hög grad till att stärka varumärket Hemavan Tärnaby.

Evenemangen bidrar till att stärka Hemavan Tärnaby som varumärke. De bidrar också till att göra Hemavan Tärnaby till en trevligare och mer attraktiv ort att leva och verka i samt att besöka. Evenemang skapar nya upplevelser för regionens invånare och innebär ett ökat antal besökare, ökade turismintäkter och fler arbetstillfällen.

Evenemangsarbete nuläge

Visit Hemavan Tärnaby utvecklar och marknadsför i samverkan med andra aktörer flera destinationsviktiga event som  Hemavan Winter Pride, sportlovsveckor och Springbreak. Vi är också huvudarrangör för skotertävlingen Hemavan Hill Climb, Gränshandelsmarknaden på sommaren och Stugägarhelgen på hösten, samt fungerar som samordnare för destinationens arrangörer och evenemang.

Vid utvärdering av vintersäsongen 2015-2016 konstaterades bland annat följande:
–  Evenemang i Hemavan Tärnaby under vintersäsongen genererar minst 10 000 gästnätter.
– Enskilda evenemang som genererar flest gästnätter är student ski, Hemavan Hill climb, Ingemartrofén och danshelger
– De tre ”största” arrangörerna är Hemavan alpint/Hemavans Högfjällshotell,Tärna IK Fjällvinden och Visit Hemavan Tärnaby

Evenemangs statistik 2015-2016

Så här tänker vi fortsätta evenemangsarbetet

De stora destinationsevenemangen är viktiga och vi tror att det finns en kommersiell lönsamhet i att driva event i Hemavan Tärnaby.  Samtidigt vill vi fortsätta att stimulera och underlätta för nya och mindre arrangörer att våga satsa, kanske med draghjälp av redan etablerade evenemang. Det tror vi kan resultera i att ännu fler gäster besöker Hemavan Tärnaby.

I turiststrategin är evenemang under hela året,en viktig bit. Destinationen har en stark tradition av evenemang med alpin anknytning, och ska jobba för att utveckla nya evenemang för nya målgrupper. Evenemang av mindre karaktär är mycket viktiga för området eftersom de ofta riktar sig till en smalare, men ofta mycket hängiven och intresserad publik.

Gränshandelsmarknaden

Fjärde helgen i juli varje år bryts lugnet, tystnaden och naturupplevelsen i Tärnaby mot mingel, musik, möten, marknadsstånd, myller, mat och hantverk. Gränshandelsmarknaden har sedan starten på 1950-talet vuxit och blivit en stark tradition. Antalet marknadsplatser är nu ca 150 och marknaden besöks av ca 15 000 personer varje år.

Visit Hemavan Tärnaby är arrangör för marknaden och tar hand om bokningar av marknadsplatser samt nöjen, teman och underhållning under marknadsdagarna.

Hemavan Hillclimb

Att Hemavan Tärnaby är populärt bland skoterintresserade är ingen nyhet. Förutsättningarna att uppleva fjällen från skotersitsen är helt enkelt fantastiska. Vi är också stolta över våra skoterevent. Ett av dem är det klassiska backracet Hemavan Hillclimb som lockar storpublik i alla åldrar. De senaste åren har tävlingen utvecklats till en landskamp mellan Norge och Sverige.

Nyhet för 2016 är att det blev ett Girls Race. Arbetet med att göra skotereventet mer jämställt har varit ett fokusområde.


Aktuellt om evenemang

Utvärdering Gränshandelsmarknaden i Tärnaby 21-23 juli 2017

Årets största händelse i Tärnaby, Gränshandelsmarknaden är över. Tre intensiva dygn med mycket folk, sol, glada människor, matos, godiskladdiga fingrar, underhållning av olika slag och bra stämning är en bra sammanfattning av helgen. Samisk kultur i fokus Även i år... läs mer

Hemavan Hillclimb 2017 blev en folkfest och publiksuccé!

Hemavan Hillclimb blev en solig fartfylld dag med snabba hisnande åk uppför hotellbacken. I år drog tävlingen stor publik till arenan och ett uppskattat antal är att vi hade runt 1400 människor på plats med barn, funktionärer, tävlande och medföljande inräknat. Antal... läs mer

Utvärdering Gränshandelsmarknaden 2016

Konsert med Sara Ajnnak - klicka här för att se hela marknadsprogrammet Evenemang som reseanledning Gränshandelsmarknaden i Tärnaby 2016 blev en lyckad helg med strålande sol, mycket folk och förutom en trevlig marknadshandel hade årets program utökats och fyllts med... läs mer

Arbetet med Gränshandelsmarknaden är i full gång

Gina och Gunnel arbetar just nu inför sommarens Gränshandelsmarknad i Tärnaby och i skrivande stund har redan över 100 säljare bokats in. En nyhet för året är att marknaden kommer ha fokus på samisk kultur och detta visar sig i programmet på olika sätt. Vi har redan... läs mer